Vanliga frågor

Börja rida

För att få rida hos oss behöver du ha en godkänd ridhjälm, ridsko med klack + chaps eller ridstövel. Vi rekommenderar också säkerhetsväst. Klubben har några hjälmar och västar för utlåning.

Alla ryttare under 18 år som tävlar i hoppning eller fälttävlan måste ha säkerhetsväst. Västen måste, för att användas på tävling från och med 2009, vara Level 3, CE-märkt och ha beteckningen EN 13158. 

Klubben rekommenderar också nivå 3 väst för ridskolans aktiviteter. Köp aldrig en väst att växa i, den ger inte rätt skydd och kan göra mer skada än nytta.

I dagsläget kan vi erbjuda lektioner från 7-8 års åldern, men det varierar från person till person.

Vi har kö på ridplatser. Kön är olika lång beroende på vilken nivå man rider på. Den är längst för barn som är nybörjare. Skicka ett mejl till info@svedens.se så kan vi informera om hur långt kön är.

Börja med att fylla i anmälan för köplats för att stå i kö. När det finns ledig plats så hör vi av oss.

Man brukar utgå från att 20% av hästens egna vikt är den maximala viktkapaciteten för hästar, vilket inkluderar ryttare och sadel. Dessutom är det många andra faktorer som spelar in som ras, hästens ålder, form, träning och kondition. Våra ridskolehästar går flera lektioner per dag och därför är det ca. 80kg max vad vi vill ha på våra hästar.

Ja, det finns. Börja med att fylla i anmälan för köplats för att stå i kö. När det finns ledig plats så hör vi av oss.

Det finns inga fastställda tider för nybörjare eftersom vi startar upp nya grupper i mån av plats och efterfrågan. De förläggs för det mesta till eftermiddagar kring kl.16 eller lördagar.

Ridlektioner

Om du inte kan komma på ridlektionen måste du meddela ridskolan via mail.

Igenridning av missad lektion kan inte garanteras utan sker i mån av plats i annan grupp.

Mer information om avbokning och igenridning finns här.

Vi måste anpassa lektionerna efter hur läget är vid det tillfället. Självklart kan man dock fråga läraren vad hon tror att man ska göra nästa gång för att på så sätt förbereda sig. Dock får man vara beredd på att lektionens innehåll kan ändras.

Tyvärr har vi inte möjlighet till att erbjuda det då det inte finns utrymme för det varken vad det gäller hästar eller ridlärare.

Du hittar aktuella ridpriser och information här.

Du hittar stängda dagar på sidan Terminsinformation eller på sidan Ridskolan.

Som nybörjare på din första termin har du två (2) veckors uppsägningstid och därefter fyra (4) veckors uppsägningstid. Återbetalning av resterande avgift sker när du lämnat uppgift till vilket konto pengarna ska återföras. Uppsägningen ska ske skriftligt (det går bra via e-post). Om du måste sluta av hälsoskäl gäller inte uppsägningstiden om du kan visa upp läkarintyg.

Vi har många hästar uppstallade som är tillgängliga för verksamheten; vissa är oslipade diamanter, vissa är professorer eller dolda skatter och andra är större eller mindre utmaningar för våra olika elever. Att lära sig rida på ridskola är en fördel på så sätt att du får sitta på många olika individer. Det gör att du får jobba på olika saker på varje häst och på så sätt fylls kunskapsbanken vilket gör dig till en bättre ryttare. Det finns alltid en plan och tanke bakom varje hästinköp. ’Är de bombsäkra?’ ’Är de kluriga?’ ’Är detta en läromästare ut i öronspetsarna?’ Allt för att vi ska kunna nå ut till en så bred skara elever som möjligt.

När du blir tilldelad en specifik häst så finns det ofta en tanke bakom varför du fick just den hästen. Ridlärarnas mål är att utbilda och utveckla er kunskap, de kommer utmana er med hästar ni uppfattar som svåra eller kanske ibland tråkiga men det finns en tanke med det för ni ska bli bättre ryttare. Vägen till framgång är allt annat än spikrak och för att bli bättre måste vi lära oss lösa problem vi tidigare inte kunnat lösa.

Nedan följer anledningar till varför just du kanske inte får din favorithäst varje lektion:

  • Många önskar samma häst
  • Hästen du önskat är för svår där du befinner dig just nu
  • Hästen du önskat är för lätt där du befinner dig just nu
  • Ridläraren vill se dig på en annan häst för att utvärdera din ridning
  • Ridläraren vill se dig på ”motsatshästen” till din favorit för att se dina svagheter tydligare
  • Hästen behövs till en annan lektion

Om man har tankar att man inte tycker om hästen man sitter på, tycker den är tråkig eller inte tillräckligt rolig, så kan det vara bra att påminna sig själv om att hästen du sitter på faktiskt inte valt att ha mig på ryggen heller men ändå försöker alla hästar göra sitt bästa.

Ingen häst är avsiktligt tråkig eller otillräcklig för mina önskemål och känner även givetvis av om ryttaren inte ”tycker om den”.

Så mer uppskatta varje individ för det jobbet den faktiskt gör för oss elever/ryttare, låter oss sitta på deras ryggar och kräva saker från dem.

Källa: Göteborgs Fältridklubb

Medlemskap

Att vara medlem innebär att du blir delägare i klubbens hästar samt allt annat som hör till Svedens Ponnyklubb. Med detta följer också ett ansvar att arbeta ideellt i klubbens verksamhet. Medlemmar behöver hjälpa till med att sköta stallet på helgdagar, hjälpa till på städdagar och vara funktionär under tävlingar.

Aktuella priser och avgifter hittar du här.

Ja, medlemskap är obligatoriskt för att delta i föreningens aktiviteter och där ingår försäkring som gäller resorna till och från ridskolan, samt under tiden du är där.

Anläggningen

Ja, det gör det. Kontakta Ridhusbolaget Svedens Gård AB, Lars Alexandersson.

Stallskötsel

Grundregeln är att från och med 12 år ska man delta vid stalltjänsterna. Det går alldeles utmärkt att vara med även fast man är yngre.

Nej, vi har inga obligatoriska arbetspass för föräldrar. Däremot har man möjlighet, ska man hjälpa till med stallskötseln på helgerna, speciellt om man har hästvana. Barnet får gära hänga på och lära sig.


Senast uppdaterad: 2022-06-13

Författare:

Skip to content