Stallskötsel

Lär dig ta hand om hästarna

Under helgerna får du som ridskoleelev chansen att lära dig mer om hur det går till i ett stall, och se vad hästarna gör utanför lektionstid – ett litet smakprov på hur det är att ha egen häst. Alla som är från 12 år och äldre ska delta i ridskolehästarnas skötsel men även yngre får vara med.

Under lördagar, söndagar samt andra helgdagar hjälper ridskoleelever till att sköta ridskolehästarna och stallet. Det innebär att ta hand om fodring, in- och utsläpp i hagen, rengöring av boxar och liknande sysslor. Fera personer hjälps åt men det finns alltid en erfaren person på plats som instruerar.

Att medverka i den dagliga skötseln av hästar och stall är en del i ridskolans utbildning. Det är också en förutsättning för att Svedens Ponnyklubb ska kunna bedriva ridskoleverksamhet på Svedens Gård. För dig som drömmer om en egen häst är det en perfekt start.

Stallskötseln är uppdelad på två pass, förmiddag och eftermiddag och vid hästhantering har alla hjälm på sig. Det går att låna om man har glömt sin hemma.

Förmiddagspasset

Aktuell instruktion för förmiddagspasset finns här och även på tavlan i nya stallet. OBS! Dokumentet kan uppdateras fram till fredag kväll så läs gärna igen precis innan ditt pass.

Eftermiddagspasset

Aktuell instruktion för eftermiddagspasset finns här och även på tavlan i nya stallet. OBS! Dokumentet kan uppdateras fram till fredag kväll så läs gärna igen precis innan ditt pass.

Boka pass

Små barn behöver inte göra stalltjänst men vi välkomnar hästvana föräldrar att delta då det är många pass som ska tillsättas. Rutinerade får utdelade pass och byter pass med varandra vid behov. Medjälpare och oerfarna bokar sina pass själv med bokningsprogrammet SuperSaaS.

Passen bokas under terminens första vecka och därefter byter man om det bokade passet inte fungerar. Byt i första hand med samma kategori. Om det inte går måste man vara säker på att den andra personen klarar av att utföra uppgifterna. Bytet måste meddelas till Webbgruppen (webbgruppen@svedens.se) så att bokningen ska kunna uppdateras. Vid akut avbokning, meddela webbgruppen och kontakta personal.

Under terminen förväntas man delta på 6 pass per antal lektion i veckan. Så om man rider 2 gånger i veckan innebär det 12 pass om man inte har kommit överens om något annat.

Vägledning för att boka pass:

 • Rutinerad
  • har en separat lista, rutinerade:
   • ska kunna rutinerna som gäller på Svedens Ponnyklubb
   • bör vara 18 år, kan vara yngre om det finns en vuxen medhjälpare
 • Medhjälpare
  • ska ha fyllt 14 år
  • ska kunna grundläggade hästhantering och skötsel som att leda häst, mocka boxar osv.
 • Oerfaren
  • behöver inte ha hästvana
  • om man är yngre än 14 år

Senast uppdaterad: 2024-01-02

Författare:

Skip to content