Leonésse ”Lessu”

Lessu

Född: 2007

Ras: Svenskt varmblod

Härstamning: e: Loredes, u: Donesse, ue: Don Primero

Färg: Mörkbrun

Uppfödare: Tuula Kontio-Tarkiainen

Mankhöjd: – cm

Kom till Sveden: 2023

Jag sägs vara en dressyrhäst men jag är inte tävlad för min matte har inte haft tid och sedan är jag lite tittig på nya ställen. Jag behöver tid att titta in allt så att jag har 100 % koll vad som händer och sker runt omkring mig. Jag har haft tre föl på raken dock inte varje år. Jag älskar att ha föl och är väldigt bra mamma.

Jag är en snäll häst men lite osäker ibland, och jag kan bli stressad när det är mycket nytt men bara du talar om lugnt för mig att det inte är ngn fara så är det bra. Börjar du skrika då blir jag ledsen och förstår inget alls.

Jag vill vara först ute på morgonen. Jag lever loppan i boxen om jag ser att ni tar ut andra, men om ni bara behagar sätta på mig en grimma och öppna box dörren så står jag snällt och väntar på min tur, men jag vill försäkra mig om att inte bli lämnad inne.

På eftermiddagen/kvällen kan jag komma in sist (dock brukar jag skrika ibland att Halloo och vaktar grinden) men jag vet att de hämtar mig om de talar om för mig att ja jag kommer strax.

Jag tycker om folk och särskilt barn för de är snälla, klappar mig mycket. Jag tycker om att blir borstad men inte gärna under sadelgjorden nu när jag byter päls (då är jag lite känsligare).

Sadeln som ni sätter på mig, då brukar jag bita i luften när ni dra åt sadelgjorden men jag gör inget mer. Jag vet hur man ska ta av grimman för att få på tränset, jag står i gången utan att vara bunden.

När ni kratsar mina hovar så lyfter jag benen själv, men jag lyfter rätt högt bakbenen så att bli inte rädd jag sparkas inte. Jag har aldrig lyft en hov mot en människa och inte mot mina föl heller.

Borsta inte min fina svans utan kamma gärna med fingrarna och hårkam.

Jag är också lite bortskämd med mat. Jag tycker om hösilage, men om du lägger för mkt på golvet eller i backen så att jag hinner trampa på det så äter jag inte det. Därför har jag även en hö påse i boxen.

Jag sover inte i boxen utan gärna ute i hagen där jag också rullar mig gärna i den bästa och största lerpölen.

När ni rider mig så händer det att jag blir trött (eller känner att jag är färdig) eller vill ha långa tyglar, då brukar jag börja kasta med huvudet. Jag är snäll i ridning dock lite lat ibland, men jag kan också bocka då jag känner att nu ska vi ha lite extra roligt.

Jag jobbar mer då du inte skänklar för mkt utan använder mer säte. Men det kommer jag att lära er.

Ta väl hand om mig


Senast uppdaterad: 2023-03-04

Författare:

Skip to content