Utbildning, träning och tävling med hästens välfärd i centrum.
Hästen är en biologisk varelse som kan ha en stor atletisk förmåga men den har inget eget behov av att mäta sin förmåga genom att tävla. Att utbilda, träna och tävla med häst ställer stora krav på både kunskap och praktiskt handlag hos hästhållaren, tränaren, ryttaren och/eller kusken för att inte hästvälfärden ska bli lidande.
Historiskt sett har det förekommit många olika typer av tävlingsverksamhet med hästar. De senaste 50 åren har sport och tävling blivit en allt viktigare drivkraft för många, men det är nödvändigt att alltid sätta hästen och hästens välfärd främst.
Utrustning
– tillpassning och användning
Vi måste vara medvetna om att all utrustning vi använder på hästen kan påverka den på olika sätt. För att underlätta hästens inlärning måste utrustningen vara funktionell för ändamålet och vara väl tillpassad till individen.
Filmerna om olika utrustning finns här på SLUs hemsida.
Utbildning och träning
– med hänsyn till BÅDE hästens psykiska och fysiska förmåga
Det grundläggande målet med all utbildning och träning är att hästen ska vara redo för de uppgifter den ska utföra. När vi använder oss av hästens psykiska och fysiska kapacitet på olika sätt, till träning och tävling, så ger det oss ett ansvar för att varje häst både får den tid den behöver och ett utbildnings- och träningsupplägg som är baserat på hästen som biologisk varelse.
Filmerna om utbildning och träning finns här på SLUs hemsida.
I Statens jordbruksverks föreskrifter och allmänna råd (2019:26) om träning och tävling med djur, saknr L17 står följande:
1 § Ett djur som tränas för eller används vid tävling, ska vara fritt från skada och sjukdom som kan antas förorsaka lidande.
2 § Den som tränar eller tävlar med ett djur får bara ställa sådana prestationskrav på djuret som är anpassade till det enskilda djurets fysiska och psykiska förmåga.
3 § Utrustning, hjälpmedel eller metoder får inte användas på sådant sätt att det kan medföra skada eller annat fysiskt eller psykiskt lidande för djuret.
Vid träning av häst måste kommunikationen med och utbildningen av hästen anpassas till deras inlärningsförmåga och sinnen. Detta är viktigt för att optimera inlärningen, skapa positiva upplevelser för hästen och undvika skador. All träning måste därför bygga på kunskap om hästen som biologisk varelse, dess inlärning och biomekanik, träningsfysiologi samt kunskap om hur utrustning och olika träningsmetoder påverkar hästen fysiskt och mentalt. För att uppnå en god välfärd med hållbara hästar måste vi vara proaktiva och använda oss av den kunskap som finns och den nya som kommer till. På så sätt skapas också en hållbar näring.
Detta utbildningsmaterial är framtaget av Nationellt centrum för djurvälfärd, i samarbete med Sara Nyman, leg. vet, VMD samt Anders Eriksson, företagare inom hästutbildning. Materialet är i relevanta delar avstämt med Elke Hartmann, docent SLU samt Pernilla Stenfeldt, leg. sjukgymnast.