Corona (ECoV) restriktioner

Följande restriktioner gäller:

Samtliga stallar är stängda för besökare och endast elever och hästägare äger tillträde.

Allmänt:

• Svedens PK får endast vara i lilla ridhuset eller i klubbavdelningen! (stora ridhuset stängt)
  • FaRS och andra ryttare med anläggningskort får endast vistas i stora ridhuset.
  • Om du också vistas i andra stallar måste ALL klädsel bytas, då detta är en mycket smittsam sjukdom mellan hästar och som sprids genom mycket små gödselpartiklar!
  • Hjälp oss gärna att byta ut smustiga fotbad genom att byta vattnet och lägga i en skopa virkon i badet (finns i båda stallarna, häll ut det smutsiga på gödselstacken).

Stallet och klubbavdelningen:

• Elever får enbart vistas i stallet då du måste göra iordning din häst före eller efter lektion eller utföra stalltjänst!
  • Du ska upprepade gånger göra skobad (både i stallet och i klubbavdelningen) och tvätta dina händer samt vara noggrann att inte röra något du absolut inte behöver röra!
  • Som elev vill vi att du enbart rör den häst du ska rida!
  • Redskap ska sprayas med Virkon mellan boxarna.
  • Var observant med att inte vidröra hästar/inredning för att sen förflytta dig till att hantera en annan häst utan att först ha tvättat händerna, (byta engångshandskar) och ta ett fotbad.
  • Du får nu inte gå mellan nya stallet och lagårdstallet över gödselstackssidan vare sig om du är själv eller har en häst med dig, utan måste gå runt byggnaden och gå in från Linné sidan.
  • De ”sjuka hästarnas” boxar mockas sist av alla (Ella,Nova)
  • Observera om någon av hästarna har lämnat sitt foder i krubba eller som hösilage då detta kan vara ett tecken på att den inte mår bra, eller allmänt ser låga ut (kontakta Marika eller Lovisa!)

Ridning och ridhus:

• Du får inte låta din häst nosa i ridhusets underlag, på sarg eller i gödselkärror!
  • Om du mockar i ridhuset så ska engångshandskar bäras och dessa ska sen kastas i märkt kärl!
  • Vid transport med häst till lilla ridhuset måste du observera om din häst bajsar och detta ska omgående tas upp. Säg till din ridlärare eller någon vuxen om att det finns gödsel på vägen! För dig som tar upp gödseln så kastas den på gödselstacken som vanligt men ta med en sprayflaska virkon och spraya på platsen träcken legat.
  • Kläder får inte hängas på hängarna i ridhuset utan måste placeras på läktare eller på rampen i lilla ridhuset.
  • Hästbajs från stora och lilla ridhuset skiljs. Lilla ridhuset använder containern vid personalparkeringen och stora ridhuset använder containern vid stora utebanan.

Övrigt:

• Ridskolans hästar har karantän i 4 veckor.
  • Övriga hästar uppstallade på Svedens gård 3 veckor.
  • Ekvint Corona är inte luftburen utan kräver att smitta kommer i kontakt med hästens slemhinna.
  • Observera att denna sjukdom inte är överförbar till människa men otroligt smittsam mellan hästar.

Dessa restriktioner har vi nu under fyra veckor från sista symptom på sjuk häst.

Mer att läsa om Corona finns på SVA.

Uppdaterad: 18 FEB 2022 12:26 Skribent: Miklós Tarján